Prezentacija za 32. smotru učeničkih zadruga Republike Hrvatske, 26. – 30. listopad 2020.

Zadruga Tkanica na 31. smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske u Vinkovcima

Naša Učenička zadruga “Tkanica” sudjelovala je ove školske godine na središnjoj i najvećoj manifestaciji hrvatskog učeničkog zadrugarstva- Državnoj smotri koja se održala u Vinkovcima od 8.10.2019. do 11.10.2019. godine.

Za odlazak na Državnu smotru izborili smo se na Županijskoj smotri učeničkih zadruga sa zavidnim plasmanom, s osvojenim prvim mjestom.

Na Državno smotri sudjelovale su 103 najbolje učeničke zadruge iz Hrvatske i iz inozemstva.

Zadruge su izložile različite prehrambene proizvode, uporabne i ukrasne predmete od različitih materijala te tradicijske rukotvorine.

Naša Učenička zadruga predstavila se s temom “Likovi iz bajki Ivane Brlić Mažuranić-Domaći”. Predstavili smo se prigodnom izložbom, prezentacijom praktičnog rada i postignućima zadruge.

Sudjelovali su učenici Vera Anušić i Stjepan Poljaković te učiteljice Jasna Biljan (voditeljica sekcije Keramičko modeliranje) i Anamarija Blagović (voditeljica sekcije Eko škola).

Učenica Vera Anušić demonstrirala je izradu Domaćih tehnikom modeliranja gline, a učenik Stjepan Poljaković prezentirao je našu Učeničku zadrugu.     

Naš izložbeni prostor pobudio je veliko zanimanje prisutnih sudionika.

Naša učenička zadruga „Tkanica“ sudjelovala je na 31. županijskoj smotri učeničkih zadruga u Srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića, 5. travnja 2019. godine. Prigodnom izložbom i prikazom svojih postignuća učenici su predstavili rezultate svog marljivog jednogodišnjeg rada.

Možemo biti ponosni onim što smo pokazali i načinom na koji smo to prezentirali. U našim radovima prisutni su elementi njegovanja narodne baštine te su u njih utkane vještine očuvanja tradicionalnih zanata.

Tehnikom oblikovanja gline učenica Veronika Anušić demonstrirala je izradu Domaćih, a učenica Martina Sušac prezentirala je našu učeničku zadrugu. Na smotri su sudjelovale učiteljice
Jasna Biljan (voditeljica sekcije „Mali keramičari“) i učiteljica Sanja Soldan (voditeljica sekcije „Tkalje“).

Atraktivan izgled Domaćih izazvao je simpatije svih prisutnih sudionika. U vrlo jakoj konkurenciji od deset učeničkih zadruga, osvojili smo prvo mjesto te smo pozvani na Državnu smotru učeničkih zadruga koja će se održati u Vinkovcima u listopadu 2019. godine.

Jasna Biljan, Irma Pleše, Sanja Soldan

Učenička zadruga naše škole „Tkanica“ sudjelovala je 26.4.2018. na županijskoj smotri učeničkih zadruga u OŠ „Ljudevit Gaj“ u Lužanima. Osvojili smo visoko 3. mjesto u konkurenciji 6 osnovih i 2 srednje škole. Praktičan rad izradbe didaktičke igračke „Tangram“ radio je i demonstrirao na motornoj rezbarskoj pili učenik 8. razreda, član Drvomodelarske skupine, Vedran Čeliković, pod mentorstvom učiteljice tehničke kulture Ivane Ivanković.
Za ostale izložbene radove pobrinula se naša voditeljica učeničke zadruge Jasna Biljan radovima učenika koji pohađaju njenu Keramičarsku skupinu: Stjepana Poljakovića i Veronike Anušić.

Ivana Ivanković, Jasna Biljan

Učenička zadruga „Tkanica“ osvojila je prvo mjesto na Županijskoj smotri
zadruga Brodsko–posavske županije, u konkurenciji osnovnih i srednjih
škola. Pozvani smo da predstavljamo županiju na Državnoj smotri učeničkih
zadruga, u Zadru 4.10.2016. – 7.10.2016. Voditeljica učeničke zadruge Jasna
Biljan i učiteljica tehničke kulture Ivana Ivanković vodile su dva učenika:
Renata Kneževića, učenika 6. r. i Stjepana Poljakovića, učenika skupine S-8.
Učenici su odbrojavali dane prije puta. Put je prošao u veselom tonu
autobusom koji je organizirano prevozio učenike iz cijele istočne Slavonije.
Imali smo lijep smještaj i organizirano slobodno vrijeme navečer; učenici su
išli u svoj „disko“. Smotra je održavana u prostoru hotela „Arsenal“, na
poluotoku u Zadru, gdje smo s ostalim školama iz cijele Republike Hrvatske
postavili svoj štand. Na štandu su se mogli naći radovi skupine Keramičari
koju vodi voditeljica učeničke zadruge Jasna Biljan i radovi skupine
Drvomodelari i eko-košaraši koju vodi učiteljica tehničke kulture Ivana
Ivanković. Košarice su bile lajtmotiv: keramičke, drvene, pletene od papira.
Lijepo smo se proveli te skupili iskustva i ideje za sljedeću godinu.

Ivana Ivanković, Jasna Biljan

Županijska smotra učeničkog zadrugarstva Brodsko-posavske županije

Naša je škola ove godine prihvatila ulogu domaćina Županijske smo-tre učeničkog zadrugarstva Brodsko-posavske županije. Prvi korak bio je imenovati županijsko provedbeno te prosudbeno povjerenstvo. Za člano-ve županijskog provedbenog povjerenstva izabrani su: Mirjana Jakov-čev, Katarina Bukvić, Blaženka Javor, Anica Vukašinović i Marijana Ćosić. Navedeno povjerenstvo imenovalo je članove prosudbenog povje-renstva: Božicu Pandurić, Anku Šakić i Željka Čavčića. Na smotri je su-djelovalo ukupno dvadeset i pet učenika, petnaest voditelja sekcija od čega su njih šest voditelji učeničkih zadruga. Prijavile su se UZ „Pčela“ OŠ“Ivan Filipović“ Velika Kopanica, UZ „Osvit“ OŠ“Okučani“, UZ „Zlatno klasje“ OŠ“Ivan Mažuranić“ Sibinj, UZ „Tkanica“ OŠ“Milan Amruš“, UZ“Tkanica“ SŠ „Matije Antuna Reljkovića“ Slavonski Brod i UZ „Pravi izbor“ OŠ“Ljudevit Gaj“ iz Lužana.
Na smotri su sudjelovali i članovi Udruženja obrtnika Slavonski Brod postavljajući radionice u dvoriš-tu škole s ciljem promicanja kulturnih i tradicijskih vrijednosti., te članovi Udruge za osobe s intelektual-nim teškoćama Slavonski Brod koji su predstavili kreativne radove svojih marljivih korisnika.
Po završetku programa dobrodošlice uslijedilo je vrednovanje rada učeničkih zadruga. Članovi prosud-benog povjerenstva razmotrili su rad svake pojedine zadruge. Zadrugari su se predstavili usmeno, pisanim izvješćima i prikazom radova.
Nakon zajedničkog ručka uslijedilo je proglašenje rezultata dobivenih vrednovanjem prosudbenog povjerenstva. Prvo mjesto zauzela je učenička zadruga Tkanica OŠ”Milan Amruš”, drugo mjesto pripalo je zadruzi “Pravi izbor” OŠ”Ljudevit Gaj” iz Lužana, a treće mjesto osvojila je učenička zadruga “Zlatno kla-sje” OŠ”Ivan Mažuranić” Sibinj. Svi sudionici smotre dobili su priznanja i velike pohvale za sudjelovanje s naglaskom na nastavku rada i promicanju tradicijskih vrijednosti.

Marina Sedlo