Rođen je u Slavonskom Brodu 1. listopada 1848. godine.

Pučku školu i dio više pučke je završio u Brodu, dok gimnazijske dane provodi u Vinkovcima i Zagrebu. Studentske dane je započeo u Beču na Jozefinumu – Zavod za obrazovanje vojnih liječnika. Od 1872. radi u vojnim bolnicama u Beču i Zagrebu. Krajem 1878. radi kao pukovnijski liječnik za časnike u Sarajevu, za vrijeme uprave Austro-Ugarske, postavlja temelje modernoj medicinskoj službi u BiH.

Povratkom u Zagreb 1882. studira pravo na Zagrebačkom sveučilištu, a doktorira 1890. (tzv. dvostruki doktorat). Tada je već poprilično aktivno sudjelovao u političkoj sceni kroz stranku “Neovisnoj narodnoj stranci“, surađuje s banom grofom Khuenom.

Godine 1892. postaje zagrebačkim gradonačelnikom, godinu nakon ulazi u Hrvatski Sabor, a najplodniji dio života navodi mu se drugi mandat kao zagrebački gradonačelnik (1904. – 1910.) u kojem je postigao sljedeće uspjehe: Zagreb dobiva asfaltirane ulice, električnu uličnu rasvjetu, novi kolodvor, Zavod za njegu dojenčadi, plinara je preseljena iz središta grada, započinje gradnja Crkve sv. Blaža, otvoreno je javno kupalište, pokrenuta akcija za osnivanje gradske knjižnice, osnovano trgovačko društvo “Zagrebački zbor“ (danas Zagrebački velesajam), izgrađen je prvi javni nužnik pod zemljom i drugo.

Za Tomašićevog banovanja 1911. godine imenovan je predstojnikom za bogoštovljenje i nastavu te pokreće akciju osnivanja tehničkih fakulteta u Zagrebu koja je ostvarena tek krajem 1918. godine.

Svoje imanje kraj Zdenčine ostavio je gradu Zagrebu da se ondje uredi odgajalište za nezbrinutu i napuštenu djecu.

Umro je u Zagrebu 26. svibnja 1919. godine.