Maja Stanić

Učenici naše škole često sudjeluju na natječajima likovnog stvaralaštva, ali smo ove godine, zbog situacije s pandemijom koronavirusa, sudjelovali na manje natječaja nego proteklih godina.

Započeli smo školsku godinu likovnim natječajem na temu promicanja tolerancije, nenasilja, mirnog rješavanja sukoba uz poticanje kreativnosti i inovativnosti učenikâ. Likovni natječaj svake godine organizira Forum za slobodu odgoja pod nazivom Oboji svijet šarenim bojama tolerancije (prihvaćanje i poštivanje različitosti i individualnih razlika u svakodnevnom životu, u školama i lokalnim zajednicama te u svijetu). Ove smo godine odlučili prijaviti samo radove učenika iz OO skupina (zbog pravila natječaja to su samo tri rada: Marin Kolaković, Ivica Gunčević i Matija Capuder).

Naši su učenici ove godine sudjelovali i na likovnom natječaju izdavačke kuće Alfa pod nazivom „Moje je mjesto lijepo kao slika“ za izradu kalendara 2020. (12 mjeseci = 12 gradova/mjesta iz cijele RH). Učenici su slikom i tekstom predstavili svoj grad/mjesto.

Na poziv kolegice Tajane Tolić koja se zajedno sa učiteljicom Irmom Pleše i našim učenicima pripremala za nastup na Smotri školskih plesnih skupina Radost pokreta“ 2020., likovni radovi naših učenika su poslani na smotru. Likovni radovi s temom Priroda korišteni su kao pozadina tijekom plesne manifestacije.

U veljači 2020. naši su učenici sudjelovali na likovnom natječaju Hrvatskih voda pod nazivom „Najmlađi za vode Hrvatske 2019.-2020.“ s temom Svjetskog dana voda 2020. „Voda i klimatske promjene“.

Posljednji likovni natječaj na kojemu su učenici sudjelovali organizirao je izvršni odbor Lovrakovih dana kulture u Velikom Grđevcu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na temu „Djedovi i bake – čuvari uspomena“. Rezultati natječaja trebali su biti objavljeni 17. travnja, no zbog novonastale situacije oko koronavirusa,odlučili su odgoditi sve aktivnosti te će rezultati natječaja biti objavljeni 15. svibnja 2020. na na internetskim stranicama Osnovne škole Mate Lovraka: www.os-mlovraka-veliki-grdjevac.skole.hr .

Ove smo godine zbog nepredviđenih okolnosti sudjelovali na manje likovnih natječaja nego proteklih godina, ali naši su se učenici uspjeli iskazali svojim trudom i kreativnošću, čime se ponose ne samo njihovi učitelji, već i cijela škola.