Dan vode

Dan Eko škole “Voda – izvor života”

Projektni dan 25. ožujka 2022.

Dana 25. ožujka 2022. (petak) u Osnovnoj školi “Milan Amruš” obilježen je Dan Eko škole, kao projektni dan pod nazivom “Voda – izvor života”.

Dan smo započeli podizanjem zastave Eko škole i recitiranjem himne u školskom dvorištu u čemu su sudjelovali članovi Eko skupine, članovi Eko odbora i ostali učenici i djelatnici škole.

Posebno zadovoljstvo ove godine bilo je ugostiti prijatelje iz Osnovne škole “Vladimir Nazor” s voditeljicom Sanjom Bašić, ujedno i članicom našeg Eko odbora koje je ravnateljica Nataša Čošić prigodno pozdravila i zahvalila se na dolasku i suradnji.

Članovi Eko odbora svečani dan obilježili su i prigodnim fotografiranjem. Sve aktivnosti ove godine bile su medijski popraćene na lokalnoj razini.

Cijeli dan bio je ispunjen prigodnim radionicama:

Eko skupina u suradnji s učenicima OŠ “Vladimir Nazor, voditeljice Marta Prohaska i Sanja Bašić :

Članovi Eko skupine s voditeljicom Martom Prohaska  ugostili su učenice šestog razreda Osnovne škole Vladimir Nazor s nastavnicom Sanjom Bašić (prof.biologije), s kojima su održali zajedničku radionicu “Voda – izvor života”. Cilj radionice bio je uvidjeti, raspraviti i opisati važnost vode na Zemlji, osvijestiti eko poruke vezane uz Dan voda. Učenici su izradili prigodne ambleme s eko porukama vezanim uz Dan voda koje su na kraju radionica zalijepili na vrata svih učionica u školi. Naglasak u radionici stavljen je na poštivanje različitosti i pružanje vršnjačke podrške. Radionica je bila izrazito uspješna na zadovoljstvo učenika i voditeljica, dogovoreni su novi susreti, učenici su bili sretni i zadovoljni izrađenim radovima i druženjem s novim prijateljima.

2./3. razred, voditeljica Antonija Maričević :

Vodu smo crtali i s vodom smo crtali, ohladili ju, zagrijali ju, proučavali agregatna stanja, probali ju, u njoj probali otopiti različite stvari, a na kraju se pogostili ukusnom cedevitom.

4. razred, voditeljica Irma Stanivuković:

Slušali smo i prepoznavali različite zvukove vode (kiša, tuča, točenje vode u čašu, more/valovi). Učenici su sudjelovali u interpretaciji pjesme Voda, imenovali što sve voda može biti. Na kraju smo se igrali pecajuci ribice u moru kojeg su ucenici sami oslikali. Također smo učili za što sve koristimo vodu.

5. razred, voditeljica Nikolina Sentić:

Učenici 5.razreda obilježili su Svjetski dan voda izrađujući mentalnu mapu na temu “Čemu služi voda”. Nastavne sadržaje o vodi ponovili su na razrednom kviz natjecanju. Pomoću digitalnih sadržaja proširili su znanja o potrebi čuvanja vode i vrijedno su slagali slagalicu “Voda tekućica – potok. Bravo petaši!

6. razred, voditeljica Mihaela Mataić:

Učenici su iz prirode i društva obrađivali nastavne jedinice Voda i Zaštita voda i okoliša, kroz aktivnosti : nastavni listić, oluja ideja, kvizovi na internetu.

6. razred, voditeljica Maja Stanić:

Izrađeni su mini akvariji od otpadnih materijala – papir, plastika, tkanina.

7. razred, voditeljice Marina Tomljanović Damičević i Alenka Jozić:

Učenici su provodili aktivnosti sadnje maćuhica i kroz praktičan rad osvještavali važnost vode u rastu biljaka, te su izrađivali prigodne eko poruke : u uvodnom dijelu razgovarali smo o vodi i pisali eko poruke, u glavnom dijelu osvijestili važnost vode za sva živa bića, sadili maćuhice i za kraj zalijevali biljke i uživali u najzdravijem napitku VODI bez koje nema života.

8. razred, voditeljica Katarina Bjelobrk:

Izrada plakata – Gdje ima vode? Razgovarali smo i crtali gdje sve ima vode, slana voda (mora), slatka voda (jezera, rijeke, bazeni), padaline i živa bića.

Pokus – Voda kao otapalo! Razne smo tvari pokušali otopiti u vodi i promatrali što se topi u vodi, a što ne.

Kruženje vode u prirodi – pokus nam je na prozoru, promatramo isparavanje.

Odgojno – obrazovna skupina S2,voditeljica Maja Milobara Tvrdojević:

Učenici OOS2 su se za Dan Eko škole prisjetili svog znanja o svojstvima vode, ponovili naučeno i odradili prigodne pokuse s vodom. Učili su o podijeli voda (tekućice, stajaćice) i izradili zanimljivu maketu. Nakon toga smo otišli u šetnju do rijeke Save i putem pjevali pjesmu Voda.

Odgojno – obrazovna skupina S3, voditelj Mladen Mitrović:

Naša tema su bili pokusi s vodom. Na satu smo govorili o važnosti i značaju vode za sav biljni i životinjski svijet, a na kraju smo to zaključili s nekoliko pokusa kako bismo ispitali neka svojstva i ponašanja vode u različitim uvjetima.

Odgojno – obrazovna skupina S5, voditeljica Matea Đaković:

Izvanučionička nastava – šetnja do potoka Glogovica

Odgojno – obrazovna skupina S8, voditeljica Tijana Radojčić:

Učenici su izvodili različite Igre vodom – aktivnosti prelijevanja vode, voda u različitim agregatnim stanjima te su kroz praktični rad razvijali nova znanja i vještine.

Odgojno – obrazovna skupina S7, Odgojno – obrazovna skupina PSA3,     voditeljice Valerija Devčić, Ivana Ivanković, Marta Prohaska:

Cijeli dan bili smo vrijedni i igrali se vodom, slikali smo mjehurićima sapunice, izradili prigodni plakat, provodili pokuse i na temelju njih istražili kapilarnost vode i zaključili kako nastaje kiša u oblaku.

Odgojno – obrazovna skupina PSA1 i PSA8, voditeljice Tajana Tolić i Mirjana Petrić:

Učenici skupine SA1 i SA8 obiljezili su Svjetski dan voda kroz istraživačko spoznajne aktivnosti i eksperimente s vodom. Plovnost vode , prelijevanje vode iz posude u posudu te puhanje mjehurića od sapunice. Usvojili su nove spoznaje o vodi, upoznali njenu vrijednost i važnost. Svi su ucenici sudjelovali u aktivnostima i uživali.

Odgojno – obrazovna skupina PSA4, voditeljica Brigita Vukadin:

Učenici su najprije pogledali slikokaz o zanimljivostima o vodi te su odgovorili na pitanja iz kviza kako bi provjerili svoje znanje o vodama u njihovom zavičaju. Rješavali su radne listiće i križaljke na temu vode i bitnih pojmova vezanih uz tu temu. Kroz nekoliko vodenih aktivnosti i pokusa, prisjetili su se agregatnih stanja vode, a kako ne bi ostalo sve samo na papiru, spojili smo ugodan proljetni dan s danom vode i otišli do rijeke Save. Tamo su učenici ponovili o biljkama i životinjama koje susrećemo u rijeci, sto je to zapravo rijeka, ali i zašto je potrebno brinuti o čistoći rijeke Save te vodama općenito. Nakon povratka u učionicu, svoje su dojmove prenijeli na papir slikajući rijeku Savu u slikarskoj tehnici akvarel.

Odgojno – obrazovna skupina PSA5, voditeljica Sanja Soldan:

Učenici skupine PSA5 izvodili su različite pokuse s vodom – Filtracija vode i Stanja vode u prirodi, na temelju kojih su uočavali promjene i zaključivali na temelju praktičnog rada izvodeći zanimljive aktivnosti.

Odgojno – obrazovna skupina PSA5 i odgojno – obrazovna skupina S8, voditeljica Alenka Jozić:

Učenici su obradili pjesmu KIŠA PADA. U uvodnom dijelu kratki prikaz vremena u proljeće, slušanje kiše, igra sa kišnim oblakom uz pjesmu “Kiša pada”. U glavnom dijelu slušanje i sviranje uz pjesmu na kišnom drvetu (ritam) te za kraj igra sa brodom od papira i zalijevanje biljki.

Dan Eko škole OŠ “Milan Amruš” protekao je u radnom i izrazito veselom raspoloženju, velika pohvala za trud i rad učenicima i djelatnicima!

Hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji i provođenju!

Razmišljajte i ponašajte se EKO!

                                                                                           koordinatorica Eko škole

                                                                                                          Marta Prohaska