Sovice - pano

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

U jesen nam polja, voćnjaci i vinogradi daruju raznovrsne plodove. Upravo zbog toga svake godine u našoj školi tijekom listopada obilježavamo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Kroz različite aktivnosti, molitve i blagoslov zahvaljivali smo na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima koji su nam tijekom godine bili podareni. Ciljevi aktivnosti su nam bili: upoznati učenike s nastajanjem kruha (od zrna do kruha), približiti učenicima blagovanje kruha i narodne običaje, poučiti učenike o kruhu kao izrazu životne i duhovne snage, upoznati učenike sa žetvenim i ostalim običajima, upoznati učenike s autohtonim i/ili starim vrstama voća i drugim plodovima zemlje (povrće, žitarice, gljive, ljekovito i začinsko bilje), upoznati učenike sa zastupljenošću i načinima očuvanja pojedinih vrsta (izgled sjemena, način i vrijeme sadnje, vegetacijski ciklus) te im ukazati na važnost zdrave prehrane i prednosti ekološke poljoprivrede.
Učenici su samostalno mijesili i izrađivali vlastiti kruh, pecivo, kolače i slično. Učili su sve o nastanku kruha, od zrna do finalnog proizvoda – kruha/peciva. Aktivnosti smo provodili uz edukativne video zapise „Od zrna do pogače“, pjevali smo prigodne pjesme, čitali recitacije, zagonetke i priče: „Mlin“, „Mali pekar“, „Kruh“, „Zrno“, i priče: „Anin kruščić“, „Kruh“, „Crvena Koka“, „Mlinareva kći“, „Bajka o kruhu“. Učenici su se upoznali s različitim vrstama voća i povrća te drugim jesenskim plodovima zemlje (žitarice, ljekovito/začinsko bilje).

Sanja Soldan

Vrijedne ruke učenika zadrugara učeničke zadruge Slavonska košarica postavile su izložbu u školskom hodniku. Učenici OOSA6 izradili su pano za izložbu. Ostali učenici Škole postavili su u izložbeni prostor plodove zemlje.

Jasna Biljan