POVRATAK UČENIKA U ŠKOLSKE KLUPE

Nakon dužeg perioda izvođenja nastave na daljinu, od ponedjeljka se očekuje povratak najmlađih učenika u školske klupe. Iako se većina njih vjerojatno raduje svojim učiteljima, druženju s vršnjacima iz razreda i raznim aktivnostima, nekima će možda sam povratak malo teže pasti te će morati proći kroz period prilagodbe. U nastavku pročitajte savjete koji vam mogu pomoći u pripremi djeteta na povratak u školu kako bi im ta prilagodba što lakše protekla.

  • RAZGOVARAJTE S NJIMA-Razgovarajte s djecom o povratku u školu. Pokušajte o tome razgovarati u pozitivnom tonu spominjući najdraže učitelje, najbolje prijatelje i ono što dijete inače veseli. Važno je da dijete zna da se vraća u školu kako bi se moglo psihički pripremiti na to i kako mu promjena ne bi bila iznenadna.
  • USVOJITE RUTINU-Pokušajte neko vrijeme prije povratka u školu s djecom usvojiti rutinu kakvu imaju i kada idu u školu. Pod tim se misli na vrijeme za spavanje, jutarnje ustajanje, vrijeme za učenje i vrijeme za igru. Sve to, omogučit će djetetu da promjena ne bude prenagla nego da ipak zadrži dio rutine koju je imao i kod kuće.
  • UVEDITE PODSJETNIKE-Ako za to imate mogućnosti, prošetajte s djetetom do škole, ili mu pokažite slike škole, učiteljice i njegovih prijatelja iz razreda, kako bi se dijete prisjetilo lijepih osjećaja vezanih za školu što će dovesti do ublažavanja eventualnih napetosti koje bi dijete moglo osjećati pri povratku u školu.
  • ZAJEDNO SE PRIPREMITE-Dan prije odlaska u školu možete zajedno pripremiti bilježnice i ostali pribor u školsku torbu, možete zajedno odabrati odjeću koju će dijete obući i sl., to će sve malom školarcu pomoći da zadrži osjećaj kontrole vezan uz povratak u školu.
  • BUDITE POZITIVNI-Pokušajte zadržati pozitivan stav oko povratka djeteta u školu jer ako dijete osjeti vašu zabrinutost, moglo bi i samo postati zabrinuto. Ako ipak osjetite djetetovu zabrinutost ili strah, razgovarajte s njim i objasnite mu kako su ti osjećaji normalni te kako će proći čim se navikne i uđe u rutinu.

Autor: Amela Muftić Župan, mag. psych.