KAKO S DJETETOM RAZGOVARATI O KORONAVIRUSU?

S obzirom na trenutnu situaciju u zemlji, može se pretpostaviti da dio roditelja sigurno osjeća i pokazuje određenu razinu zabrinutosti. Zbog uvedenih mjera, zbog kojih djeca cijeli dan provode kod kuće, moguće je da će oni uočiti tu zabrinutost kod roditelja, a ako im uz to nisu pružene odgovarajuće informacije o tome što se događa, djeca mogu osjetiti strah i zabrinutost. Kako bi se to spriječilo, djeca bi u skladu sa svojom dobi trebala biti informirana o osnovnim informacijama o koronavirusu. 

Pružanje informacija primjerenih dobi djeteta, poučavanje djeteta preventivnim postupcima, te razgovor s djetetom o njegovim strahovima i brigama, dovest će do osjećaja kontrole u djetetovom životu i time utjecati na smanjenje zabrinutosti. U nastavku su savjeti kako razgovarati s djetetom i kako mu olakšati prilagodbu na trenutnu situaciju.

1. PROVJERITE ŠTO DIJETE ZNA O KORONAVIRUSU

Dijete sigurno već posjeduje neke informacije pa bi bilo dobro da provjerite koje su to informacije kako bi mogli ispraviti one netočne ili se nadograditi na one točne.

2. RAZGOVARAJTE S DJETETOM NA MIRAN I ISKREN NAČIN

Nemojte biti preplavljeni zabrinutošću i panikom prilikom razgovora, ali isto tako, nemojte ni skrivati svoje osjećaje. Važno je da budete iskreni i da pokušate normalizirati situaciju.

3. BUDITE ISKRENI I TOČNI

U nedostatku informacija, djeca ponekad mogu zamišljati različite scenarije koji nisu istiniti, zato je vrlo važno pružati djetetu točne informacije, primjerene njegovoj dobi. 

Budite iskreni i o svojim osjećajima, nemojte skrivati zabrinutost, djeca prepoznaju kada niste iskreni. Objasnite im kako je u redu biti zabrinut, kako svatko nekad bude zabrinut i pokušajte normalizirati situaciju.

4. KONTROLIRAJTE IZLOŽENOST VAŠEG DJETETA MEDIJIMA

Mediji ponekad zbog gledanosti znaju preuveličavati trenutne događaje, te informacije prezentirati na način da izazivaju što veću reakciju kod ljudi. Izloženost takvim sadržajimamože kod djeteta dovesti do povećanja straha i zabrinutosti, pa je vrlo važno da sve važne informacije, dijete dobije od vas na primjeren način.

5. ODRŽAVAJTE NORMALNU RUTINU

Iako je zbog trenutnih prevencijskih mjera došlo do brojnih promjena u djetetovom životu, posebno na to utječe ostanak kod kuće umjesto posjeta školi, cijelu mu situaciju možete olakšati tako da što je više moguće, održite nekakvu svakodnevnu rutinu koja nalikuje onoj od prije uvedenih mjera. Ako je to moguće, zajedno s djetetom dogovorite kako će vam izgledati dan. Kada ćete izvršiti svoje obveze, što ćete raditi u slobodno vrijeme i sl.

6. BUDITE DOSTUPNI

Postoji mogućnost da će dijete zbog svih uvedenih promjena trebati više vaše pažnje, pa mu je pokušajte i pružiti. Važno je da dijete zna da uvijek ima nekoga tko će ga razumjeti kada mu je to potrebno.

Autor: Amela Muftić Župan, mag. psych.

Korišteni izvori:

UNICEF: https://www.unicef.org/croatia/price/kako-razgovarati-s-djetetom-o-pandemiji-novog-koronavirusa-covid-19 (2020-03-25)